Politiek

Wordt Sint Maarten weer net zo'n heerlijk vakantieoord als voor orkaan Irma?

Deze week is Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen op Sint Maarten om te kijken hoe het eiland er aan toe is, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Hoe gaat het met het toerisme op Sint Maarten, komt het al langzaam op gang of ligt het nog helemaal op zijn gat? In november is reisorganisatie TUI van plan om weer vakanties aan te bieden naar het eiland.

Lees hier alles over orkaan Irma, toen en nu

Veel verwoeste hotel en restaurants staan weer in de steigers, maar er moet nog veel gebeuren. Ondernemers op Sint Maarten hopen dat toeristen deze winter weer voor het eiland kiezen als vakantiebestemming. Het is de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Hotels en restaurants zijn beschadigd of zelfs verwoest door orkaan Irma, maar de sector klimt langzaamaan uit het dal.

‘Sint Maarten komt toch wel weer terug’

Zo was de bovenverdieping van het Holland House Beach Hotel helemaal verwoest, maar inmiddels is het hotel alweer bijna boven Jan. De laatste 14 kamers gaan rond Kerst weer in gebruik, vertelt directeur Paul Boetekees trots. “Het heeft zeker 6 maanden geduurd voordat we weer helemaal operationeel waren, maar we zijn nu met 42 kamer weer helemaal weer op orde.”

Ook strandtent Karakter is weer helemaal herrezen, terwijl eerst bijna alles weg was. Medewerker Kevin Jacobs is in zijn nopjes. “Het ging redelijk snel maar ik vind het fijn om te zien dat, ook al ging het stap voor stap, Sint Maarten toch wel weer terugkomt!”

Surendra Lal Das was een jaar geleden in tranen toen hij zag dat Irma zijn nieuwe restaurant met de grond gelijk had gemaakt. Inmiddels is ook hij opnieuw begonnen, zij het op een andere locatie. Klanten weten hem daardoor moeilijker te vinden, maar Surendra laat zich niet kisten. Hij kan rekenen op zijn geweldige personeel en de hulp van zijn broer en met zijn allen zetten ze de schouders eronder.

Halvering aantal hotelkamers

Begin dit jaar waren op het Nederlandse deel van Sint Maarten 1000 hotelkamers beschikbaar. Naar verwachting zullen dat er eind dit jaar ruim 2000 zijn, het dubbele dus. Maar dit is nog altijd slechts de helft van het aantal hotelkamers dat voor het orkaandrama beschikbaar was.