Politiek

Wat vindt Nederland: moet verkoop 'Mein Kampf' mogen?

Vanaf volgende week ligt de geannoteerde vertaling van het boek met de slechtste reputatie ter wereld, ‘Mein Kampf’, in de winkel. Belangstellenden kunnen het boek voor 50 euro aanschaffen, maar alleen op papier. De boekhandels hebben al circa 2500 exemplaren besteld. Hoe groot de oplage is, wil uitgever Prometheus niet zeggen.

‘Mein Kampf’, waarin Hitler zijn bedoelingen ontvouwde, was sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet meer te koop. In 2016 verscheen in Duitsland een nieuwe, wetenschappelijke editie, waarop Prometheus besloot dat het ook in Nederland tijd was om lezers hier op een verantwoorde wijze kennis te laten maken met het boek.

Ook het feit dat het “vaak in dubieuze edities” op internet te vinden is, speelde een rol. “In deze kritische uitgave wordt ‘Mein Kampf’ niet alleen in de historische context geplaatst, maar worden ook de talloze mythen en leugens erin ontmaskerd”, aldus de uitgeverij. Alle hoofdstukken zijn van een inleiding voorzien.

Wat vindt Nederland?

Volgende week ligt het boek dus ook in de Nederlandse boekwinkels, maar Wat vindt Nederland daar eigenlijk van? Die vraag legden we voor aan de ruim 1300 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Dat er een versie met kritisch commentaar en uitleg wordt gepubliceerd vindt de meerderheid (57%) een goed idee. Slechts 20% is daar niet blij mee.

Toch vindt Nederland dat ook het originele boek, zonder extra uitleg, te koop zou moeten zijn in de boekwinkel. Iets meer dan de helft (51%) vindt het betuttelend dat we alleen de versie met kanttekeningen kunnen lezen. 29% staat alleen achter de geannoteerde versie van boek.

Heeft u het boek ‘Mein Kampf’ gelezen?

Ja – 95%

Nee – 5%

Zou u het boek ‘Mein Kampf’ willen lezen?

Ja – 30%

Nee – 58%

Weet niet / Geen mening – 12%

Stelling: Het boek ‘Mein Kampf’ moet uitgebreid worden behandeld op scholen, net
als ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank.

Eens – 34%

Oneens – 42%

Weet niet / Geen mening – 24%

Het boek ‘Mein Kampf’… – mag in de etalage van boekwinkels liggen

Wel – 57%

Niet – 43%

Het boek ‘Mein Kampf’… – mag in boekenprogramma’s op tv besproken worden

Wel – 69%

Niet – 31%

Het boek ‘Mein Kampf’… – mag alleen door volwassenen gelezen worden

Wel – 52%

Niet – 48%

ANP/Redactie