Politiek

Wat vindt Nederland: maken we ons zorgen over een harde Brexit?

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord, kost dat Nederland tot en met 2023 zo’n 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarbovenop komen nog eens extra bijdragen aan de EU in de de begroting van 2021 tot 2027.

Wanneer de Britten zonder deal uit de EU stappen, moet Nederland de komende twee jaar 1,6 miljard extra betalen aan Brussel. Alle Europese landen moeten dan namelijk gezamenlijk de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk opvangen, legt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer uit.

Premier Mark Rutte wil niet reageren op het bericht van de Rekenkamer. Volgens hem ligt het allemaal te gevoelig.

Extra kosten

Ook maakt de overheid tot en met 2023 nog eens 700 miljoen euro extra kosten voor instellingen die extra werk te doen krijgen door de brexit zoals de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees ook: Wachttijd bij douane Schiphol kan flink oplopen door brexit

Als de Britten zonder deal de EU verlaten, vallen ze niet meer onder Europese afspraken en moeten er douanecontroles komen bij veerboten. Ook moeten dan producten die uit het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd extra worden gecontroleerd.

Duizend voltijdbanen

Overigens kan bijvoorbeeld de Douane eind maart nog niet volledig klaar zijn voor een no-dealbrexit. In dat geval moeten er bijna duizend voltijdbanen bijkomen bij de dienst. De Douane verwacht echter eind maart pas driehonderd voltijdsbanen te hebben gevuld, waardoor de dienst in het scenario van een brexit zonder akkoord in eerste instantie keuzes moet maken met de handhaving.

Lees ook: Koning Willem-Alexander over Brexit: ‘Het doet ons oprecht verdriet’

In de nieuwe meerjarenbegroting moet Nederland in 2021 naar verwachting 1,25 miljard euro extra bijdragen aan Europa. Daar kan nog een half miljard euro vanaf als de brexit wel met een akkoord gepaard gaat. Vanaf 2026 moet Nederland jaarlijks een 2,5 miljard euro tot 3 miljard euro hogere bijdrage overmaken aan Brussel.

Wat vindt Nederland?

Maken we ons nou eigenlijk zorgen over een ‘harde’ Brexit? Die vraag legden we maandag voor aan de leden van ons Wat vindt Nederland-panel? Een meerderheid (59%) is inderdaad bezorgd over wat er in Groot-Brittannië gebeurt. Ongeveer een derde (33%) maakt zich geen zorgen over een mogelijke ‘harde’ Brexit.

We vroegen ons panel ook meteen wat zij ervan zouden vinden als Nederland uit de Europese Unie zou stappen, een Nexit dus. Veel Nederlanders (41%) zien het vertrek van Nederland uit de EU wel zitten, maar een krappe meerderheid (46%) ziet liever dat we erin blijven.

ANP/Redactie