Politiek

VIDEO: Turkse Nederlanders vieren overwinning Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de Turkse presidentsverkiezing gewonnen. En ook in Nederland werd dat flink gevierd. “Ons volk heeft ons de taak gegeven het presidentiële en uitvoerende ambt uit te oefenen”, zei hij in een korte toespraak in Istanbul. “Ik hoop dat niemand een schaduw zal werpen over de resultaten en de democratie zal beschadigen om het eigen falen te verbergen.”

Op Twitter verschenen zondagavond tientallen foto’s en video’s van feestende Turken in Nederland en België. Toeterend en dansend vierden zij de geclaimde overwinning van hun favoriete presidentskandidaat.

https://twitter.com/Ceesdb/status/1010985788186734593

https://twitter.com/GelAlper/status/1010974567836286976

Erdogan claimde de zege nadat regeringswoordvoerder Bekir Bozdag die bekend had gemaakt met ruim 95 procent van de stemmen geteld. “Het Turkse volk heeft Erdogan gekozen als eerste uitvoerende president van Turkije in het nieuwe systeem. Het Turkse volk heeft gezegd ‘verder’ met president Erdogan”, aldus Bozdag op Twitter.

Erdogan bedankte de Turkse kiezers, onder wie een ruime meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden, voor het in hem gestelde vertrouwen. Dat betekent een publiek mandaat voor hem en voor de alliantie van zijn regerende AK-partij. In het parlement heeft deze steun van de rechts-nationalistische MHP.

Bezwaar

De oppositie maakte meteen bezwaar tegen de voorlopige uitslag. De zegsman van de CHP, Bülent Tezcan kwam tijdens een persconferentie met eigen cijfers. Hij beweerde dat in werkelijkheid nog geen 40 procent van de stembriefjes is geteld en dat Erdogan daarvan 51,7 procent had gekregen. De resultaten uit de grote steden moeten nog komen. Op grond daarvan voorspelde hij een tweede ronde tegen de CHP-kandidaat Muharrem Ince.

ANP/Redactie