112

Veroordelingen Grindr-zaak, rechtbank vindt homo's uitschelden tijdens mishandeling geen homofobie

De rechtbank in Dordrecht heeft een groep van dertien verdachten veroordeeld tot een waaier aan straffen, uiteenlopend van enkele maanden voorwaardelijke celstraf tot taakstraffen, wegens openlijke geweldpleging.

Het ging om al dan niet voorgenomen geweld tegen twee homoseksuele mannen, maar de rechtbank acht niet bewezen dat homohaat een rol heeft gespeeld. Van dat aspect in de aanklacht werden de verdachten dan ook vrijgesproken.

Uitgescholden tijdens mishandeling

De slachtoffers werden door de daders in de val gelokt via een app die vooral door mannen gebruikt wordt, die op zoek zijn naar seks of contact met andere mannen. Daarnaast werden de slachtoffers uitgescholden met scheldwoorden die vooral toepasbaar zijn op homoseksuele mensen.

Belangenorganisatie COC vindt het vonnis dan ook ”schandalig” en verbaast zich erover. ”Als uitschelden voor ‘kankerflikker’ al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee?”, vraagt voorzitter Tanja Ineke zich af. De organisatie hoopt dat het OM in beroep gaat. Of dat gaat gebeuren is nog onbekend.

“Giftige cocktail”

Volgens de rechtbank werden de verdachten, in leeftijd variërend van 14 tot 22 jaar, vooral gedreven door ”een giftige cocktail van sensatiezucht en groepsdruk”, aldus een woordvoerder van de rechtbank in een toelichting op de vonnissen. In het vonnis noemde de rechtbank schelden met kankerhomo en flikker “illustratief voor het dagelijks taalgebruik.”

Lees ook: Homoseksueel in de val gelokt en ernstig toegetakeld in Dordrecht

Via de dating-app Grindr maakten de verdachten in het paasweekend afzonderlijke afspraken met de beide slachtoffers. Een van de mannen is op de afgesproken plek in Dordrecht geschopt en geslagen. De ander wist tijdig te ontkomen.

De zaak veroorzaakte onrust in de homogemeenschap in Dordrecht en daarbuiten.

ANP
Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland