Politiek

Van Zanen geschokt over bestoken hulpverleners: 'Blijf met je handen van ze af!'

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft zijn afschuw uitgesproken over omstanders die zaterdagavond bij een brand hulpverleners hebben bekogeld met vuurwerk. Personeel van politie, brandweer en ambulances waren uitgerukt voor een brand in een flatgebouw aan de Stanleylaan.

Door de brand in een portiek moesten bewoners van acht flatwoningen hun huizen tijdelijk verlaten. Zes mensen, onder wie twee kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze mogelijk rook hadden ingeademd. Een aantal bewoners werd door de gemeente opgevangen. Het is nog niet duidelijk wanneer zij weer terug kunnen keren naar hun woningen.

‘Blijf met je poten van ze af!’

Tijdens hun reddingswerkzaamheden bestookten omstanders de hulpverleners met vuurwerk. Van Zanen bezocht deze mensen zondagochtend om ze een hart onder de riem te steken. ”Ze houden zich sterk maar het hakt er echt in. Ook bij hun collega’s. Dit is onacceptabel. Je blijft met je handen af van hulpverleners.”

Volgens de burgemeester zijn er drie brandweerlieden belaagd. ”De eerste die aankwam bij de brand, kreeg direct een klap en een duw”, aldus Van Zanen. ”Hij vertelde me; ik kan op dat moment wel een potje gaan matten met die mensen, maar ik moet gewoon met spoed aan het werk. Er waren mensen in gevaar.”

Bericht gaat verder onder de video:


Twee andere brandweerlieden kregen tijdens hun werkzaamheden zwaar vuurwerk naar hun hoofd gegooid. Van Zanen: ”Ze waren blij dat ze helmen op hadden, zo hard waren de knallen. Het is te bespottelijk voor woorden, blijf met je poten van deze mensen af.”

De drie hulpverleners hebben geen blijvende schade opgelopen door de harde knallen..

ANP/Redactie