Politiek

Tweede Kamer kort DENK bijna anderhalve ton na verrekening fractiebudget

De Tweede Kamer houdt dit jaar bijna anderhalve ton in op het geld dat DENK krijgt om bijvoorbeeld fractiemedewerkers te betalen. De partij heeft vorig jaar een dubbele bijdrage ontvangen en dat wordt nu verrekend.

DENK is woedend over het ”volkomen onterechte” besluit en beticht het Kamerbestuur van een politieke afrekening.

Tot de verkiezingen van maart 2017 zaten DENK-oprichters Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk als de Groep Kuzu/Öztürk in de Kamer. De fractiekostenvergoeding die deze ‘groep’ ontving, liep na het aantreden van de nieuwe DENK-fractie nog een halfjaar door, terwijl die zelf ook zo’n vergoeding opstreek. Dat wilde het Kamerbestuur, het zogeheten presidium, dit jaar rechttrekken.

DENK geeft niet thuis

DENK liet echter niets meer van zich horen, schrijft het presidium. Daarom houdt het Kamerbestuur het dubbel ontvangen bedrag, 146.000 euro, nu in.

De leden van het Kamerbestuur, dat bestaat uit Kamerleden van de acht grootste partijen, ”maken misbruik van hun positie om politiek af te rekenen met DENK”, klaagt de partij. Het presidium zou DENK het werken onmogelijk maken. De partij krijgt het nu ,,bijzonder lastig om haar fractiemedewerkers te betalen en haar democratische taken uit te voeren”.

DENK houdt vol dat het geld terecht dubbel is ontvangen. De Groep Kuzu/Öztürk staat los van DENK, beweert de partij. Dat vond het presidium volgens DENK in het verleden ook. De Groep Kuzu/Öztürk mocht zich in de Kamer bijvoorbeeld geen DENK noemen. Het Kamerbestuur zou in mei 2017 ook nog hebben laten weten dat de Groep Kuzu/Öztürk na de verkiezingen nog zes maanden doorbetaald zou krijgen.