Politiek

Twee veroordeelde jihadisten keren terug naar Nederland

Twee Nederlandse Syriëgangers die donderdag in Turkije zijn veroordeeld zijn tot zes jaar celstraf, komen terug naar Nederland. Reda N. en Oussama A. mogen hun hoger beroep hier afwachten. Dat bevestigt de vader van Reda N. vrijdag.

De jihadisten zullen zodra ze voet zetten op Nederlandse bodem direct worden aangehouden en vastgezet, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen het AD. Dat is de standaardprocedure bij de terugkeer van Syriëgangers naar ons land. Wat er daarna met de twee gaat gebeuren, is niet duidelijk.

Lees ook: ‘Dreiging terugkerende jihadisten neemt toe’

Veroordeling

Reda N. en Oussama A. zijn in Turkije veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie, wat niet betekent dat ze in Nederland voor datzelfde feit kunnen worden vervolgd. Daarvoor moet het OM eerst het Turkse vonnis bestuderen.

Lees ook: NCTV: dreiging jihadisten verandert

Celstraf van zes jaar

In de afgelopen jaren zijn teruggekeerde Syriëgangers nooit tot een hogere celstraf dan zes jaar veroordeeld. Dat komt omdat justitie alleen bewijs heeft voor deelname aan een terroristische organisatie en niet voor individuele gruweldaden.

Gepakt aan de grens

Reda N. sloot zich in 2014 aan bij Islamitische Staat (IS). Samen met Oussama A. vluchtte hij in 2016 weg bij de terreurgroep en werden ze door het Syrische Leger in een heropvoedingskamp geplaatst. In 2016 wist het tweetal de grens over te steken met Turkije, waar ze door Turkse militairen werden opgepakt en vastgezet.

Lees ook: Onderzoeken naar 200 Nederlandse jihadisten

In totaal zijn zo’n 300 Nederlanders afgereisd naar Syrië voor deelname aan een terroristische organisatie. Meer dan vijftig van hen is inmiddels weer terug in Nederland. Tientallen andere Nederlandse Syriëgangers zijn tijdens hun strijd om het leven gekomen.