112

Twee verdachten fatale schietpartij Spa donderdag voorgeleid

De broer en een vriend van de hoofdverdachte van de schietpartij in Spa worden donderdag voorgeleid in Amsterdam. Dan wordt bekeken of de twee in ‘overleveringsdetentie’ worden geplaatst. België heeft Nederland immers gevraagd het duo uit te leveren.

De twee mannen werden eerder deze week in Nederland opgepakt. Ze zouden betrokken zijn geweest bij de schietpartij in het Belgische Spa waarbij dit weekend een politieagent om het leven kwam. Zondagmorgen was al de Nederlander Yvo T. (uit Limburg) aangehouden.

Lees ook: Ivo T. officieel verdacht van moord Belgische politieman in Spa

Hij zat zaterdagnacht samen met zijn broer en een vriend in een taxi in Spa na te zijn geweigerd bij een café, waar hij een vuurwapen had getoond. Even later zou hij de politie-inspecteur hebben doodgeschoten. T. is beschuldigd van moord en een moordpoging op een andere agent. De Belgische autoriteiten hebben Nederland gevraagd het duo dat met T. in de taxi zat uit te leveren.

Lees ook: Politie pakt nog twee Nederlandse verdachten op voor schietpartij Spa

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zegt dat de voorgeleiding bij de officier van justitie donderdag uitsluitend om het verzoek tot uitlevering draait, niet om de inhoud van de zaak. Mochten de twee zich niet verzetten tegen uitlevering, dan zouden ze in principe binnen tien dagen aan België kunnen worden overgedragen. Als ze zich er wél tegen verzetten, dan gaat het uitleveringsverzoek naar de rechtbank en die moet er binnen negentig dagen een uitspraak over doen.

ANP