112

Twee mannen aangehouden voor voorbereiden terrorisme

De politie heeft twee mannen van 22 en 27 jaar aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

De twee werden zondagavond aangehouden in Rotterdam op aanwijzing van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Er is beslag gelegd op telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers die in hun huizen lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Derde aanhouding

De politie heeft in deze zaak nog een man aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland en is overgedragen aan de vreemdelingendienst. De verdachten mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De rechter-commissaris heeft donderdag beide verdachten voor twee weken in bewaring gesteld.

‘Een zeer ernstige verdenking’

Justitie heeft een paar dagen gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, zodat er gelegenheid was voor nader onderzoek. ,,Het is een zeer ernstige verdenking”, aldus de woordvoerder. Hoe concreet de plannen van de verdachten waren, waar ze wilden toeslaan en welke nationaliteit ze hebben, wil het OM nog niet zeggen.