Opmerkelijk

Trump zegt Iran-deal op

Donald Trump heeft het nucleair akkoord met Iran uit 2015 dinsdag opgezegd. Dat maakt de weg vrij om opnieuw economische sancties te treffen tegen de Islamitische Republiek. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt tijdens een toespraak in het Witte Huis.

Trump zei bereid te zijn te onderhandelen over een nieuwe overeenkomst die echt een eind maakt aan de atoomdreiging uit Iran. Tot dat moment worden weer sancties van kracht. De VS zullen niet schromen landen die zich daaraan niet houden te bestraffen.

‘Onding’

Dat de VS zich niet langer gehouden voelen aan de deal werd al verwacht. Trump zei in het verleden bij herhaling de overeenkomst die door zijn voorganger Barack Obama en vijf andere wereldmachten met Iran werd gesloten een onding te vinden. Iran beloofde destijds zijn kernprogramma tot een minimum te beperken in ruil voor opheffing van de internationale sancties, waardoor de economie weer zou opbloeien.

Hoewel Duitsland, Frankrijk en de EU, in navolging van het internationale atoomwaakhond IAEA, menen dat Teheran zich aan de beloftes heeft gehouden en alleen nog uranium verrijkt om aan de energiebehoefte te voldoen of voor medische doeleinden, twijfelde Trump daaraan.

Vorige week maakte de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu met tromgeroffel bekend dat de inlichtingendienst bewijzen heeft gevonden dat Iran heeft gelogen en op een andere plek is doorgegaan met het ontwikkelen van kernwapens.

ANP