Sport

Terugblik: Maarten van der Weijden is zwemheld van 2018

Olympisch en Wereldkampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden heeft in 2018 een ongelofelijke prestatie neergezet. Van 18-20 augustus zwom hij de Elfstedentocht. 200 kilometer lang non-stop zwemmen langs de elf Friese steden. Dit om zoveel mogelijk geld op te halen voor elf (later twaalf) verschillende kankeronderzoeken.

Na 55 uur zwemmen en 163 kilometer moest van der Weijden zijn onmenselijke recordpoging staken. Acht kilometer voor Dokkum hakte dokter Marco Blanker de knoop door. Het was niet langer medisch verantwoord om door te gaan.

Bracht heel Nederland samen

Een ongelooflijke prestatie op sportief gebied, maar veel belangrijker: een prestatie die heel Nederland samenbracht. Met de 11Stedenzwemtocht heeft Van der Weijden ruim vijf miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek.

Lees ook: Maarten van der Weijden overtreft streefbedrag met 11stedenzwemtocht

De vijf miljoen was ruim voldoende om er nog een twaalfde onderzoek naar kanker aan toe te voegen. Dit onderzoek gaat over de lange termijngevolgen van eierstokverwijdering. Vrouwen in families waarin eierstokkanker vaak voorkomt, kunnen ervoor kiezen om hun eierstokken preventief te laten verwijderen.

Vaak maken ze deze keuze op jonge leeftijd, wanneer het gezin net compleet is. De gevolgen van deze operatie zijn flink: doordat de hormoonproductie van de eierstokken wegvalt, komen deze vrouwen acuut in de overgang terecht.

Vervroegd in de overgang

Projectleider professor Floor van Leeuwen wil graag in kaart brengen wat de gevolgen voor vrouwen zijn wanneer ze vervroegd in de overgang komen door de eierstokverwijdering.

Lees hier alles over de 11Stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

De 63-jarige Floortje van der Heijden heeft alles te maken gehad met dit laatste onderzoek en is reuze blij dat hier extra geld voor vrijkomt door Maarten. Ondanks de vele operaties die Floortje al heeft meegemaakt blijft ze positief. Het onderzoek naar preventieve eierstokverwijdering is volgens haar meer dan welkom.