Politiek

Terug op Sint Maarten: Lokale initiatieven helpen hen die het hardst getroffen zijn

Deze week is Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen op Sint Maarten om te kijken hoe het eiland er aan toe is, een jaar na de verwoestende orkaan Irma. Tijdens de nationale inzamelingsactie haalden we 19 miljoen euro op voor de noodhulp op het eiland. Maar ook lokaal wordt er ook veel georganiseerd voor de slachtoffers van orkaan Irma.

Orkaan Irma raasde 6 september 2017 over Sint Maarten en liet daar een spoor van vernieling achter. Vier mensen kwamen om en 91 procent van de gebouwen op het eiland raakte beschadigd. In het Franse deel waren acht slachtoffers te betreuren.

Lees ook: Een jaar na orkaan Irma heeft June nog steeds geen dak boven haar hoofd

De Nederlandse DJ Jansen van het Freegan Food Cafe op Sint Maarten is één van de mensen die met een klein, lokaal initiatief probeert het leven van de mensen op Sint Maarten beter te maken. Hij woonde drie jaar op het eiland met zijn vriend Joost en gaf daar les. “Ik doe dit vanuit mijn hart. Omdat ik het leuk vind en omdat ik de mensen op het eiland wil helpen”, vertelt DJ.

De slachtoffers krijgen niet alleen hulp vanuit de lokale hoek, het eiland krijgt ook steun vanuit het Rode Kruis. Kort na de vernietigende ramp start het Rode Kruis een inzamelingsactie. Nederland geeft gul, er kwam ruim 19,3 miljoen binnen op giro 5125. Van het gedoneerde geld is inmiddels bijna 30 procent besteed of gekoppeld aan noodhulp en lopende projecten.

Staatssteun

Naast de lokale hulp en steun van het Rode Kruis heeft de Nederlandse overheid € 550 miljoen gereserveerd voor de wederopbouw van Sint Maarten. Nederland wil met deze bijdrage de (materiële en immateriële) wederopbouw van Sint Maarten daar waar nodig ondersteunen. De in totaal 550 miljoen euro die beschikbaar is voor het herstel wordt na instemming met Sint-Maarten voor het grootste deel beheerd door de Wereldbank.

Lees hier alles over orkaan Irma, toen en nu