112

'Terecht op verwarde man Den Haag geschoten'

De Koninklijke Marechaussee heeft begin dit jaar terecht op een verwarde man in het centrum van Den Haag geschoten. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche. De man had een mes en de vrees bestond dat hij vanaf het dak van een snackbar op de snelweg zou springen.

In de vroege ochtend van 16 januari sprak een agente de man aan omdat hij een verwarde indruk maakte. De man liet zijn mes zien, vluchtte richting het viaduct over de snelweg A12 bij de Bezuidenhoutseweg en klom op het dak van de snackbar. Onderhandelaars probeerden hem er tevergeefs vanaf te krijgen waarna leden van het Arrestatie en Ondersteuningtsteam (AOT) van de Koninklijke Marechaussee zelf op het dak klommen.

Toen de man dit in de gaten kreeg, stak hij zichzelf meerdere keren met het mes in de borst. Een stroomstootwapen en beanbags waren nodig om hem onder controle te krijgen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed enkele dagen laten.

Uit onderzoek blijkt dat de man door de messteken is overleden en niet door de politieactie. ”De leden van het AOT hebben rechtmatig gehandeld en zullen daarom niet vervolgd worden”, aldus het OM.