Politiek

Telegraafjournalisten weten wat bedreiging is

Bij De Telegraaf weten ze wat bedreigingen zijn. De misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely kunnen er over meepraten. Beiden zijn met de dood bedreigd om hun werk. Van den Heuvel wordt elke dag beveiligd, net als zijn collega Paul Vugts van Het Parool die vorig jaar moest onderduiken.

Uit een rapport van mei vorig jaar van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken bleek dat 61 procent van de journalisten in Nederland wel eens te maken heeft gehad met bedreigingen en intimidaties.

Dagelijkse beveiliging

John van den Heuvel heeft dagelijkse medewerkers van de Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) om zich heen. Hij kan goed met ze opschieten, maar ,,het went natuurlijk nooit”, zei hij in een interview. De doodsbedreigingen aan zijn adres zouden afkomstig uit kringen van motorclub No Surrender. ,,We gaan gewoon door met ons werk”, reageerde Van den Heuvel.

”Ik denk dan: jongens wat heeft het voor zin? Ik ga er echt geen regel minder door schrijven”

– Mick van Wely

Ook de bedreiging van Mick van Wely komt uit die hoek. Hij zei erover: ”Ik denk dan: jongens wat heeft het voor zin? Ik ga er echt geen regel minder door schrijven en die officiers van justitie gaan ook gewoon door met hun werk. Ik laat me er dus niet door beïnvloeden. Maar het is wel erg vervelend en hondsbrutaal.”

Hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Jansen zei vorig jaar dat er korte metten moeten worden gemaakt met de bedreigingen aan het adres van zijn mensen. ”Onze journalisten moeten hun werk kunnen doen. Wie dat niet bevalt, kan in onze rechtsstaat een gang maken naar de rechter.”