112

Tegenstanders Zwarte Piet 2016 niet vervolgd

Tegenstanders van Zwarte Piet die in november 2016 werden opgepakt rondom de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis worden niet vervolgd. 168 mensen hebben inmiddels bericht gekregen van het Openbaar Ministerie of krijgen dat deze week.

De demonstranten werden er van verdacht niet te hebben voldaan aan een bevel van de politie. De zaken worden geseponeerd omdat er niet voldoende bewijs is tegen de demonstranten of omdat ze ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet hadden besloten niet bij de sint-intocht in Maassluis tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. Dat werd niet toegestaan, waarna de massa-arrestatie volgde. Wegens verzet tegen aanhouding werden ook enkele rake klappen aan de arrestanten uitgedeeld.

De advocaat van een aantal van de demonstranten stelt in een reactie dat zijn cliënten er niets voor kopen “dat zij worden gearresteerd om achteraf te horen dat dat onterecht was (…) Het wordt hoog tijd dat op illegale arrestaties van demonstranten een automatische schadevergoeding wordt gesteld.”