112

Tanker met "aardolieproduct" betrokken bij botsing drie schepen op de Waal

Drie binnenvaartschepen zijn met elkaar in aanvaring gekomen op de Waal, ter hoogte van het Gelderse Brakel. Niemand is gewond geraakt, maar de schepen hebben wel wat schade opgelopen, meldt de veiligheidsregio. Het gaat om een containerschip, een duwbakschip dat kolen vervoerde en een tanker met “een aardolieproduct” erin, wat precies is nog onbekend.

Het lijkt erop dat eerst het containerschip en het duwbakschip tegen elkaar botsten. Vervolgens raakten de twee bakken met kolen los en voer de tanker ertegenaan. Brandweer, politie en Rijkswaterstaat zijn ter plaatse.

Geen gevaar voor omgeving

De precieze omvang van de schade moet nog worden vastgesteld, maar er is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio geen gevaar voor de omgeving. Ook is op het eerste gezicht geen sprake van lekkage uit het tankschip.

Lees ook: Kraanschip moet vastgelopen schip op de IJssel lostrekken

Alle drie de schepen kunnen nog varen. “Er is alleen schade boven de waterlijn en alleen aan de buitenwanden”, zegt de woordvoerster. Zeker twee van de schepen varen onder begeleiding van vaartuigen van de hulpdiensten naar de haven van Gorinchem.

De oorzaak van de aanvaring is onbekend. “Er is nauwelijks scheepvaart op eerste kerstdag”, zegt de woordvoerster.

ANP