Gezondheid

Tandarts op Lesbos: 'Meeste vluchtelingenkinderen hebben een verrot gebit'

De Amsterdamse tandarts Wouter Vriesman en zijn team hebben de afgelopen week in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos aan bijna 600 kinderen gratis tandhulp gegeven. Met zijn dentaltruck van stichting Dental Care Everywhere ging Vriesman eerder naar Marokko om daar kinderen te behandelen die geen toegang hebben tot tandzorg.

Op Lesbos werkte zijn team samen met Movement on the Ground en de Najib Foundation. En er is veel werk voor een tandarts op het Griekse eiland. ”Veel van de kinderen hier hebben een verrot gebit.” Vertelt Vriesman.

Lees ook: Amsterdamse tandarts helpt vluchtelingen op Lesbos

Slechte leefomstandigheden

Sinds vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in 2016 zitten tienduizenden vluchtelingen opgesloten op de Griekse eilanden. De leefomstandigheden zijn slecht en de medische voorzieningen minimaal. Dit is de reden voor Vriesman en zijn team om hulp te bieden.

Lees ook: Tandarts op Lesbos: ‘Dit gebeurt er als je nooit je tanden poetst’

Wouter Vriesman is de oprichter van stichting Dental Care Everywhere en werkt vaak samen met de Najib Foundation, onder andere in de woestijn van Marokko. “We behandelen ongeveer 500 kinderen in twaalf dagen”, vertelt Vriesman, terwijl hij een rondleiding geeft. “We hebben een vrachtwagen met een behandelunit en een geïmproviseerde operatiekamer.”

Beeld: Babs Assink en Daphne Timmers