Politiek

Studenten: docenten beheersen Engels slecht

Studenten zijn ontevreden over de internationalisering van het onderwijs. Met name de beheersing van het Engels onder docenten wordt laag beoordeeld, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE).

“De tevredenheid over internationalisering daalt licht en blijft zeer laag. Zeker nu internationalisering een steeds grotere rol speelt op instellingen is dit zorgwekkend. Het moet vanzelfsprekend zijn dat wanneer je voor een Engelstalige opleiding kiest, je docenten goed Engels spreken”, zegt voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Aansluiting van studieprogramma

Het percentage studenten dat tevreden is over internationalisering bedraagt in 2018 51,8 procent. Dat is iets lager dan in 2017 toen het percentage 52,2 procent bedroeg.

Ook over de aansluiting van studieprogramma’s op de arbeidsmarkt maakt de grootste belangenorganisatie van hbo- en wo-studenten zich zorgen. Het aantal studenten dat daarover tevreden is nam met ruim 2 procent af.

Alleen maar bezuinigd

Uit de enquête blijkt daarnaast dat bijna een kwart van de studenten ontevreden is over de gehele eigen opleiding. “Opnieuw blijkt dat studenten niks merken van beloofde kwaliteitsverbeteringen, omdat er alleen maar bezuinigd wordt. De minister moet haar beloftes nakomen en investeren, zodat studenten het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben”, zegt voorzitter Geertje Hulzebos van de Landelijke Studentenvakbond over de afgenomen algehele tevredenheid.

ANP