112

Spaar ze allemaal: voetbalplaatjes van Europa's 'Most Wanted'

Vanaf vandaag tot het eind van het WK loopt een bijzondere spaaractie: op de website van Europol kan je de grootste criminelen van Europa bij elkaar spelen in voetbalplaatjes-formaat. En Nederland levert ook twee sterspelers aan.

Namens Nederland staan Ridouan Taghi en Said Razzouki in de opstelling. En dat is geen eer, benadrukt Europol. “Dit zijn criminelen die gezocht worden voor zware misdaden, zoals moord, gewapende overval, fraude en drugssmokkel. Laat ze dus vooral niet winnen.”

Spraakmakende liquidaties

Dat Taghi en Razzouki terecht op de site staan staat buiten kijf. Zo zijn ze de afgelopen anderhalf jaar aan meerder spraakmakende liquidaties gelinkt. Van de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht, tot de buitengewoon brutale liquidatie op de broer van kroongetuige Nabil Bakkali. De Telegraaf linkte Taghi vandaag bovendien aan de moord op crimineel/misdaadjournalist Martin Kok.

Europol hoopt dat veel mensen deelnemen aan de spaaractie. “Hoe meer mensen het spelen en delen, hoe groter de bekendheid van de gezochte criminelen zal worden. En dat geeft weer een grotere kans op arrestaties.” Dankzij de vorige ludieke opsporingsactie – een adventskalender – kon een voortvluchtige Portugees opgepakt worden in Amsterdam.