Sport

Senegal uitgeschakeld op WK door te veel gele kaarten, Colombia en Japan door

Colombia heeft zich als groepswinnaar geplaatst bij de laatste zestien op het WK in Rusland. De Colombianen wonnen dankzij een doelpunt van Yerry Mina met 1-0 van Senegal.

Daarmee hielpen ze Japan, dat van Polen verloor met dezelfde uitslag. Senegal en Japan eindigden als tweede in groep H op 4 punten en een gelijk doelsaldo (4-4). Op basis van gele kaarten, een unicum, moeten de Senegalezen daarom naar huis.

Colombia speelt nu dinsdag 3 juli tegen de nummer twee uit groep G (België of Engeland).

Het bizarre einde van de wedstrijd was extra zuur voor de Senegalezen, die een groot gedeelte van de wedstrijd beter waren. De Senegelaas Sadio Mané kreeg na een kwartier toch geen strafschop, terwijl de scheidsrechter wel naar de stip had gewezen. Het VAR-team onder leiding van Danny Makkelie bracht de scheidsrechter op andere gedachten.

Colombia moest na een half uur verder zonder sterspeler James Rodríquez en dat zorgde ervoor dat de Zuid-Amerikanen nog minder werden dan de Afrikanen. Senegal maakte daar geen gebruik van en wist ook dat het genoeg had aan een gelijkspel.

Na ruim een uur spelen steeg een groot gejuich op in de Cosmos Arena. Niet omdat een van de landen scoorde, maar omdat Japan 850 kilometer verderop op achterstand kwam tegen Polen. Het overgrote deel van de supporters, in het Colombiaanse geel, vierde groot feest op de tribunes. Dat feest werd een stuk groter toen Mina een kwartier voor tijd Colombia toch nog op voorsprong bracht. Met een krachtige kopbal zorgde de verdediger van FC Barcelona voor paniek op de gezichten van de Senegalese fans.

Japan rekt tijd

De Japanners kregen ook mee dat Senegal achterstond. Na een rekensom en bestudering van de FIFA-regels ging Japan plots tijdrekken en werd de spelers gemaand geen kaart meer te pakken.

Ondanks aandringen van Senegal bleef de score 0-1 en waren de zes gele kaarten in drie wedstrijden funest voor de ontroostbare Senegalezen.