Sport

Scheidsrechter Kuipers langs de lijn tijdens halve finales WK

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers moet zich in de halve finales van het WK voetbal in Rusland tevreden stellen met een rol langs het veld. De Nederlandse scheidsrechter is aangesteld als vierde official bij het duel tussen Kroatië en Engeland.

Die wedstrijd wordt woensdag in Moskou gespeeld en staat onder leiding van de Turk Cüneyt Çakir en zijn team. De eerste halve finale tussen België en Frankrijk dinsdag in Sint-Petersburg wordt geleid door Andrés Cunha uit Uruguay en zijn ploeg.

Vier wedstrijden

Kuipers fungeerde bij het WK bij de groepswedstrijd tussen Argentinië en Nigeria eveneens als vierde official. Bij dat duel traden Çakir en zijn team eveneens als arbitragekorps op. Kuipers was tot dusver bij vier WK-wedstrijden als scheidsrechter actief op het veld: Zweden – Engeland (kwartfinale), Rusland – Spanje (achtste finales), Egypte – Uruguay en Brazilië – Costa Rica (groepsfase).

Lees ook: Nederland staat gewoon in kwartfinale WK

Sander van Roekel doet woensdag samen met Erwin Zeinstra, de vaste vlaggenist van Kuipers, dienst als reserve van het arbitrageteam in Moskou. Met team-Kuipers verblijft Danny Makkelie als videoscheidsrechter ook nog in Rusland.

Hoofdrol in WK-finale

Kuipers is ondanks zijn ‘bijrol’ in de halve finales nog altijd in de race voor een hoofdrol in de WK-finale of de troostfinale. De vraag is echter of de FIFA bij een Europese eindstrijd een arbiter uit Europa wil aanstellen. Ook de mogelijke plaatsing van België voor de finale, als buurland van Nederland, zou de kansen voor Kuipers wellicht verkleinen. Feit is dat het Nederlandse arbitrageteam tot dusver een prima indruk heeft gemaakt bij het WK in Rusland.

ANP / Redactie