112

“Q-koortsbehandelaar levensgevaarlijk bezig”

Het Q-koorts expertisecentrum in Nijmegen waarschuwt patiënten niet in zee te gaan met dr. Leendert Kunst. De methode die deze arts gebruikt, bij patiënten bloed afnemen en later weer inbrengen, zou levensgevaarlijk kunnen zijn.

De arts in kwestie laat telefonisch aan Hart van Nederland weten geschokt te zijn over de beschuldigingen. Volgens dr. Kunst is er geen bewijs voor de aantijgingen. Hij heeft de universiteit meerdere malen benaderd om te praten over de resultaten van zijn therapie, maar daar ging het Radboudumc niet op in.

Internist Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts expertisecentrum vindt de alternatieve behandelmethode gevaarlijk omdat het bloed onder niet- gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard. Bloedmonsters zouden kunnen worden verwisseld en bovendien is bloed een prima voedingsbodem voor bacteriën.

Twee patiënten met Q-koorts die zijn behandeld door dr. Kunst zijn juist vol lof over de behandeling. Zij prijzen zijn behandelmethode die ze als veilig en betrouwbaar bestempelen. Voor het eerst in jaren zijn hun chronische klachten juist afgenomen. Iets wat met de reguliere geneeskunde tot nu toe niet is gelukt.