Politiek

Politiek reageert verdeeld op taserincident bejaarde man met dementie

Politiek Den Haag reageert verdeeld op een incident in een zorginstelling in Rotterdam, waarbij politieagenten een man met dementie hebben getaserd. “Dit is echt iets om je zorgen over te maken. Daarom is het goed dat het incident nu wordt onderzocht,” stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees ook: Politie tasert bejaarde man met dementie in verpleeghuis Rotterdam

De 73-jarige man vernielde huisraad en leek een gevaar voor zijn omgeving. De politie zette daarop een stroomstootwapen in om de man in bedwang te krijgen. “Dat zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis,” zegt De Jonge. “Er zijn situaties in een zorginstelling, waarbij de verzorging echt met de handen in het haar zit, die komen voor. Maar dan nog gaat het gebruik van een taser heel ver.”

Geen andere keus

Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hadden de agenten geen andere keus: “De politieagent die dit deed verkeerde in de veronderstelling, wat ik heb begrepen, dat het in een afdeling was waar dat juist wel was toegestaan. Het was een hele akelige noodsituatie.”

Grapperhaus geeft wel als kanttekening dat hij daarmee niet zegt dat de situatie niet op een andere manier had kunnen worden opgelost. Het onderzoek naar de kwestie moet daar volgens hem later een antwoord op geven. Daarna kunnen ook gepaste maatregelen worden getroffen.

Lees ook: Zorginstelling Laurens onderzoekt incident met taser