112

Politie bezoekt kopers zwaar illegaal vuurwerk

De politie heeft meer dan de helft van ongeveer 2000 adressen bezocht waar illegaal vuurwerk is bezorgd dat is gekocht bij Poolse websites.

Hoeveel er in beslag is genomen is niet bekend. De andere helft wordt de komende weken nog bezocht.

Begin december zijn vier Poolse websites offline gehaald vanwege de verkoop van illegaal vuurwerk. Daarmee is 80 procent van de handel stilgelegd, aldus de politie. ”Onze Poolse collega’s hebben 80.000 kilo vuurwerk met bestemming Nederland in beslag genomen. Sindsdien komt er weinig meer binnen”, zegt landelijk vuurwerkexpert van de politie Ad Nieuwdorp.

Levensgevaarlijke situaties

De politie komt levensgevaarlijke situaties tegen. Niet alleen voor de kopers zelf, maar ook voor hun buren. ”Vorige week nog hebben we proces verbaal opgemaakt tegen iemand die dertig mortierbommen op zolder had opgeslagen”, zegt Ad Nieuwdorp, landelijk vuurwerkexpert binnen de politie. ”Als daar brand ontstaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Ook hebben we meerdere keren geconstateerd dat mensen Cobra’s aan elkaar hadden gebonden. Dat vuurwerk is vreselijk explosief. Er zit flitspoeder in dat met een beetje statische elektriciteit al kan ontploffen.”

Zero tolerance

As je illegaal vuurwerk bestelt of in bezit hebt, krijg je volgens de politie direct een strafblad. Voor het bezit van één Cobra staat al een zware taakstraf. De straffen kunnen oplopen tot celstraffen van een aantal maanden. Het laten vervoeren van illegaal vuurwerk is al strafbaar. Dus ook als het vuurwerk nooit is afgestoken, krijgen mensen die het besteld hebben een flinke straf, aldus de politie.

Dit jaar is tot nu toe al 48.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Volgens de politie zorgt het opslaan soms voor levensgevaarlijke situaties. Veel illegaal vuurwerk is licht ontvlambaar en de explosies zijn in sommige gevallen zo heftig dat ze een auto kunnen opblazen.