Weer & Verkeer

Piet Paulusma: 'Ex-orkaan Chris zorgt voor tropisch weer'

Het wordt volgende week warm en zonnig weer in Nederland en dat hebben wij te danken aan de ex-orkaan Chris. Dat meldt Piet Paulusma donderdag.

De orkaan lag de afgelopen dagen een paar honderd kilometer ten oosten van de Amerikaanse oostkust en ligt momenteel, met een barometerstand van 976, ruim 1000 km ten oosten van de Amerikaanse kust.

Dankzij de warmte-opstuwing van de storm pakt het voor Nederland goed uit en kunnen wij volgende week temperaturen verwachten van 30 tot 31 garden Celsius.

‘Chris’ wordt donderdag een normale diepe stormdepressie en passeert donderdagavond het zuidoostpunt van Newfoundland op weg naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland waar hij zondag aankomt. Door warmte-opstuwing op de zuidoostflank van het grote systeem vormt zich boven Scandinavië een krachtig hoog in de bovenlucht.

Voor ons werkt dit uit in de vorm van veel zon, bijna overal droog en vooral zomerse warmte met temperaturen van 25 graden en hoger. Zondag in het zuiden mogelijk al plaatselijk de tropische 30 graden. Maandag is het mogelijk 30 en 31 graden. Dinsdag wordt spannend. In het oosten mogelijk 30 graden en in het zuiden zit het er tegenaan.

Als na zondag en na maandag ook dinsdag in het zuiden plaatselijk de tropische 30 graden wordt bereikt zal de eerste (regionale) hittegolf worden bijgeschreven.