Weer & Verkeer

Bekijk hier waar jij het meest kwijt bent voor een parkeervergunning

Een parkeervergunning wordt flink duurder in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Dat blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. De steekproef is gehouden onder 53 gemeenten en gaat over de prijzen in de duurste zone van de steden.

In de handige tool hieronder kan je gemakkelijk zien in welke plaats jij het diepst in de buidel moet tasten om een parkeervergunning te krijgen.

Gemiddeld stijgen de kosten van een vergunning in alle gemeenten met 2,4 procent. Een parkeervergunning kost gemiddeld 95 euro per jaar.

Utrecht stijgt het hardst

De prijs stijgt in euro’s het hardst in Utrecht. Daar kost een vergunning volgend jaar 342 euro, een stijging van 66 euro (plus 24 procent) ten opzichte van 2018.

Hoewel parkeren in het centrum van Rotterdam een stuk goedkoper is dan in Utrecht, is de prijsstijging hier wel enorm. De kosten voor een parkeervergunning nemen met ruim zeventig procent toe, waardoor een vergunning in 2019 voor Rotterdammers 115 euro kost. Den Haag is ondanks een verhoging van 23 euro (+61 procent) met 60 euro nog steeds de goedkoopste van de vier grote steden.

Een parkeervergunning blijft het duurst in Amsterdam. De prijs stijgt daar niet, maar blijft 535 euro per jaar.

Gemiddeld kost een parkeervergunning in het centrum van Nederlandse steden in 2019 iets meer dan 95 euro, een prijsstijging van ruim twee procent.

Belofte maakt schuld

Opvallende uitzondering is Hilversum, waar de kosten voor een parkeervergunning gehalveerd worden. Daarmee komt de gemeente de belofte na die in het coalitieakkoord werd gedaan.

ANP