Politiek

Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan (80) overleden

Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is zaterdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Lees ook: ‘Kofi Annan was een vriend van duizenden en een leider van miljoenen’

De Ghanees Annan werd geboren op 4 april 1938. Hij was secretaris-generaal van de VN van 1997 tot 2006. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika.

Bestrijding aidsepidemie

Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.

In 2001 kregen Annan en de VN de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een beter georganiseerde en vrediger wereld.

Amal Clooney

Annan zou op 18 oktober deelnemen aan One Young World in Den Haag, een forum voor ‘jonge leiders’. Hij zou er over zijn carrière spreken met mensenrechtenadvocate Amal Clooney, ter ere van zijn tachtigste verjaardag.

Reactie premier Rutte

Met de dood van Kofi Annan verliest de wereld een “groot en charismatisch mens”, volgens premier Mark Rutte. Hij laat weten “bedroefd” te zijn over het nieuws. “Als secretaris-generaal van de VN heeft hij zich altijd op bevlogen en weloverwogen wijze ingezet voor vrede en veiligheid in de wereld, met speciale aandacht voor mensenrechten.”

ANP