112

Opnieuw 'slachtpartij' in kabouterdorp Voorthuizen

Opnieuw is het raak in het Kabouterbos in Voorthuizen. Onverlaten hebben weer flink huis gehouden. De kabouters liggen in stukken verspreid door het hele bos. ”Waarom moet dit nou weer?” Vraagt een vrijwilliger van het kabouterbos zich af.

De ‘slachtpartij’ werd donderdag ontdekt door vrijwilligers. Net als het vorig jaar hebben de vandalen hun slag geslagen aan het einde van het seizoen. ”Het doet elke keer pijn, als je ziet dat het dorp weer in puin ligt. Veel kleine kinderen en hun ouders hebben veel plezier van de kabouters, waarom zou je dat willen verpesten? Mensen moeten leren om van andermans spullen af te blijven.”

Ook de politie snapt niets van de zinloze slachting. In hun bericht op sociale media laten zij weten: ”Ik snap werkelijk waar niet, wat de lol daarvan is geweest. Hebben de kabouters je misschien iets aangedaan? Hebben de kindjes die iedere keer weer genieten van hun bezoek aan het kabouterbos je iets aangedaan? Of misschien de vrijwilligers die hun hart en ziel in het bos hebben gestopt? Ik begrijp niet dat je je woede botvierde op deze onschuldige kabouters.”

Voorlichting

Beelden van de ravage werden door de politie op Facebook gezet. En die liegen er niet om, de beeldjes van de kabouters liggen overal. Volgens de vrijwilliger komt het door de nabijgelegen campings. Die organiseren zogenoemde droppings waarbij, vaak jongeren, worden achtergelaten in een stuk bos om vervolgens de weg zelf weer terug te vinden. ”Die kijken niet, die lopen er gewoon door heen.”

Om volgend jaar een nieuwe tragedie te voorkomen willen de vrijwilligers van het kabouterbos voorlichting gaan geven over de kabouters en het dorp.

Inmiddels zijn de honderd verminkte kabouters opgeruimd en wordt er gekeken welke van de wezentjes een tweede leven krijgt. De vrijwilligers vragen in een oproep ook om nieuwe kaboutertjes om de kapotte exemplaren te vervangen.

Overijverige boswachter

Het is niet voor het eerst dat het kabouterbos werd aangevallen. Vorig jaar werden er ook kabouters gesloopt en in 2016 ruimde een overijverige boswachter zelfs het hele dorp op. Toen kon alleen kabouter Schommel en de uitkijk-kabouter het navertellen.

Lees ook: Kabouterdorpje in bos ontruimd door boswachter

De bovenstaande reportage is uitgezonden in 2016 door Hart van Nederland.