Politiek

'Ook Utrecht en Rotterdam gaan boerkaverbod niet handhaven'

Niet alleen Amsterdam, maar ook Utrecht en Rotterdam gaan de controle op het boerkaverbod geen prioriteit geven. Dat zeggen woordvoerders van de steden tegen de Volkskrant.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, zei vrijdag het boerkaverbod niet te gaan handhaven. Zij wil de schaarse inzet van politie voor belangrijker zaken gebruiken. Utrecht en Rotterdam zijn evenmin van plan de wet strikt te gaan naleven. ”We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht.

Alleen als er sprake is van ‘gevaar voor de openbare orde’ zal er in de stad worden opgetreden. Rotterdam wil nog afwachten hoe minister Ollongren de wet gaat uitleggen. ”Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam. Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan.”

Lees ook: Dijkhoff: ‘Boerkaverbod geldt overal, ook in de hoofdstad’

Den Haag vindt vooruitlopen op handhaving van de wet ‘prematuur’, omdat de wet nog niet van kracht is. De gemeente roept het kabinet wel op in overleg te treden met de gemeenten.

ANP