112

'Onze Ximena had nooit opengesneden hoeven worden'

De ouders van de 19-jarige Ximena Knol, die op 22 februari overleed na het innemen van een fatale dosis ‘zelfdodingspoeder’, verwijten het Openbaar Ministerie dat Ximena’s lichaam nooit opengesneden had mogen worden.

Het was volgens hen niet nodig om sectie te verrichten om zo helderheid te krijgen over de doodsoorzaak. Uit de rapportage van de forensisch arts blijkt dat bloedonderzoek al voldoende was geweest.

Lees ook: Ouders willen verbod op ‘zelfmoordpoeder’ na dood dochter Ximena

Het afscheid nemen van hun geliefde dochter is hen nu ontnomen en dat is nooit meer terug te draaien. Randy en Caroline Knol eisen volledige erkenning en aansprakelijkheid van de fouten die door het OM zijn gemaakt. Eerder pleitten de ouders al voor een algeheel verbod op het in hun ogen veel te makkelijk te verkrijgen zelfdodingspoeder.

Makkelijk verkrijgbaar

Ximena, die zwaar leed door een misbruikverleden, had voor iets meer dan een tientje een zelfdodingspoeder besteld via internet. Dat het middel zo makkelijk te verkrijgen is, zelfs voor kinderen, was voor de ouders van Ximena onbegrijpelijk. Zij maakten zich een aantal weken na haar dood hard gemaakt om het middel verboden te krijgen. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de Coöperatie Laatste Wil die het middel promootte en verstrekte. Inmiddels is de coöperatie gestopt met het leveren van het poeder.