112

Onverlaten smeren boot van Sjaak (80) onder het verf

De 80-jarige Sjaak Heinis uit Monnickendam wist niet wat hij zag toen vrijdagochtend naar zijn boot ‘Zwerver’ ging om te genieten van een dag op zijn bootje. Het vaartuig – zijn lust en zijn leven – was genadeloos onder handen genomen door vandalen. Die hebben er liters gekleurde verf over gegooid en Sjaak kan er met zijn pet niet bij waarom iemand dit gedaan heeft. ”Het lijkt wel op een drijvend schilderij.”

De bejaarde man is geliefd in het dorp en zij snappen ook niet wie deze zinloze actie op zijn of haar geweten heeft. Tijdens de Volendamse kermis vaart hij op en neer tussen Monnickendam en Volendam om mensen van en naar de kermis te brengen.

Een familielid van Sjaak ontdekte de kleurrijke verrassing en nam gelijk contact om het Sjaak. ”Iedereen let hier in de buurt op, dus ze belde mij gelijk,” zegt Sjaak.

Om de gedupeerde man te helpen met het schoonmaken van zijn sloep heeft de buurt de handen ineen geslagen om Sjaak te helpen met het krabben, schuren en verven van de boot. ”Iemand zoals Sjaak heeft geen vijanden, en met zijn alle is het een kleine moeite om zijn schip weer brandschoon te krijgen. Wij denken er ook aan om camera’s om te hangen zodat het een volgende keer wellicht voorkomen kan worden.”

De politie is inmiddels op de hoogte van de bekladding, al hebben agenten de verfbussen niet meegenomen voor onderzoek.