Gezondheid

Onrust over plaatsing zonnepanelen in natuurgebied

Amersfoort wil in 2030 CO2 neutraal zijn. Hiervoor moeten ze verduurzamen en om dat te laten slagen, worden de velden tegenover Vathorst waarschijnlijk omgetoverd tot zonnevelden. Dit tot grote frustratie van de bewoners, die juist daar hun huis kochten vanwege het weidse gevoel.

De buurtbewoners begrijpen heel goed dat Amersfoort duurzamer moet worden: “Ik snap alleen niet waarom ze niet eerst zonnepanelen op de daken van huizen zetten”, vertelt Chris Bruijnes, woordvoerder van de bewoners. “Op die manier kan iedereen wennen aan het idee en het positieve ervan zien. In plaats daarvan heerst er bij iedereen een negatief gevoel.”

De gemeente benadrukt dat de komst van de zonnepanelen nog lang niet vast staan. “We moeten alle opties bekijken en omdat we willen verduurzamen, kunnen we niet zomaar dit plan overboord gooien”, vertelt Brugt Groenevelt, woordvoerder van de gemeente Amersfoort. “Natuurlijk willen we graag met de buurtbewoners in gesprek en ze krijgen ook nog genoeg kans om in te spreken.”