112

OM legt miljoenenbeslag vanwege mestfraude

Justitie heeft voor 14 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen en rekeningen van bestuurders die zich vermoedelijk schuldig maken aan mestfraude. Het Openbaar Ministerie denkt dat er ook is gefraudeerd met subsidies.

Bij een biovergistingsinstallatie in Limburg is sinds 2013 drie keer meer dierlijke mest en afval verwerkt dan de toegestane 34.000 ton. Volgens het Openbaar Ministerie zijn afvalstoffen omgekat naar mest. Ook zijn valse transportdocumenten gebruikt. Daarnaast zou voor miljoenen zijn gefraudeerd met subsidies om duurzame energie op te wekken. De betrokken bedrijven en bazen zouden daarmee zeker 14 miljoen euro hebben verdiend. Het OM heeft de biovergistinginstallatie stilgelegd en beslag gelegd om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen.

In een biovergistingsinstallatie kan dierlijke mest worden afgebroken. Bij dat proces komen (bio)gassen vrij waarmee duurzame energie kan worden opgewekt. Als het proces volgens de regels gaat, kan de reststof die overblijft als mest worden gebruikt in de land- en tuinbouw.

ANP