112

OM komt met strafeis tegen Friezen die A7 blokkeerden

De 34 Friezen die worden verdacht van de blokkade op de A7 tijdens de Sinterklaasintocht van vorig jaar, horen vrijdag welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen ze eist. Het is waarschijnlijk de laatste dag van de behandeling van de zaak, die de hele week duurde.

De rechtbank in Leeuwarden hoorde deze week alle verdachten, steeds in plukjes van drie of vier. Ze worden verdacht van de blokkade op de A7, het gebruik van dwang en het tegenhouden van een demonstratie. Een vrouw die een oproep tot de blokkade op Facebook plaatste wordt ook verdacht van opruiing.

Verantwoordelijkheid

Bij de strafeis laat het OM mogelijk meewegen dat de verdachten geen van allen verantwoordelijkheid voor de blokkade lijken te nemen en geen spijt hebben betuigd. Dat kan een verzwarende factor zijn in de strafeis en later in het vonnis van de rechtbank.

Wanneer de uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend. Naar verwachting duurt dat langer dan de reguliere twee weken.

Lees ook: Pro-Zwarte Piet-demonstrant: anti-racisme-activisten in Dokkum opgewacht met wapens

Het OM betoogt tijdens de zitting dat zaak helemaal niet over Zwarte Piet, maar over de “meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat”.

Filmfragmenten

Het OM toonde eerst filmfragmenten van de blokkade en van een eerdere blokkade die dag op de A6. Daarop zijn verschillende verdachten herkenbaar in beeld te zien en zijn dreigende situaties te zien.

Lees ook: Werkstraf voor beledigen anti-racisme-activisten

De blokkade van drie bussen van anti-Zwarte Piet-demonstranten had “tot doel het verhinderen van de demonstratie in Dokkum, het middel was het blokkeren van de snelweg, beide zijn strafbaar”.

Vrijheid van meningsuiting

De zaak gaat volgens het OM vooral over de vrijheid van meningsuiting. “Verdachten hebben hun recht op vrijheid van meningsuiting door middel van strafbare feiten tot uiting gebracht en de vrijheid van meningsuiting van anderen om zeep geholpen.”

Lees ook: Rechter valt flauw aan begin rechtszaak snelwegblokkade pro-Zwart Piet

Het OM vindt dat de politie goed heeft gehandeld tijdens de blokkade. “Vier agenten troffen bij aankomst tientallen mensen aan die lijnrecht tegenover elkaar stonden.” De agenten kregen de opdracht om de orde te handhaven en te wachten op de ME, aldus de officier van justitie. “Het is te danken aan de politie dat zich geen grootschalige confrontaties hebben voorgedaan.”

Strafrechtelijke vervolging

De officier ging ook in op het onderzoek naar de verdachten. Zij konden worden verhoord dankzij door de politie gemaakte foto’s ter plekke, Facebook-profielen en onderzoek naar hun mobiele telefoons, waarop een besloten appgroep voor deelnemers aan de actie werd aangetroffen. In deze groep werd onder meer gesproken over een boetefonds voor wanneer het zou uitdraaien op strafrechtelijke vervolging. “Zij waren zich dus bewust van de overtredingen.”

Lees ook: Spijt ver te zoeken bij verdachten pro-Zwarte Pieten blokkade A7

De blokkade was naar het oordeel van het OM geen demonstratie, zoals de verdachten zeiden, omdat er strafbare feiten bij werden gepleegd en het doel niet was een mening te uiten. Bovendien was sprake van een dreigende, grimmige sfeer, waarbij “de vlam in de pan had kunnen slaan”. “Het is maar goed dat de betogers in de bussen zijn blijven zitten.”

ANP