Dieren

Dierenwelzijnsorganisaties: 'Offeren van dieren moet verboden worden'

Er moet een verbod komen op het offeren van dieren. Daarvoor pleiten de dierenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een DIER Een VRIEND en stichting Dierennood.

Lees ook: Vandaag begint voor moslims het Offerfeest, dit is wat ze dan vieren

Het verbod moet niet alleen gelden voor het Offerfeest, maar ook voor het ‘kipslingeren’ dat orthodoxe joden tijdens Jom Kippoer doen en voor het doden van dieren door voodoo-aanhangers. ”En het geldt net zo goed ook voor tradities als bijvoorbeeld stierenvechten en ganstrekken”, aldus Sandra van de Werd namens de dierenwelzijnsorganisaties.

Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

Ook willen zij dat het artikel ‘Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging’ in de Grondwet wordt aangepast. Daar zou in moeten worden opgenomen dat dieren geen leed mag worden berokkend in naam van de godsdienst.

Tijdens het offerfeest van vorig jaar zijn 60.362 schapen, geiten en runderen ritueel geslacht, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ter vergelijking: rond het christelijke kerstfeest worden jaarlijks ongeveer 2.700.000 miljoenen dieren geslacht.

Eigen intrinsieke waarde

”Het offeren van dieren berust op een wreed eeuwenoud godsdienstig verhaal dat niet meer past bij deze tijd. Vrijheid van godsdienst is prima maar mag nooit ten koste van mensen of andere diersoorten gaan die een eigen intrinsieke waarde hebben, kunnen voelen en lijden”, zegt Van de Werd.

ANP