Sport

Nederlandse openwaterzwemmers pakken nog meer goud

De openwaterzwemmers Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman hebben bij de Europese kampioenschappen in Glasgow het goud gepakt op de 5 kilometer estafette. De Nederlandse ploeg finishte in het Loch Lomond, met Weertman als slotzwemmer, in een tijd van 52.36.

Het zilver ging naar Duitsland, brons was voor Frankrijk.

Verrassende opstelling

Nederland had voor een verrassende opstelling gekozen met Vermeulen als openingszwemster, gevolgd door Van Rouwendaal. Halverwege lag de ploeg zevende, maar daarna kwamen de mannen in actie. Nadat Smits had aangetikt lag Nederland inmiddels tweede achter Spanje.

Weertman zwom daarna het goud binnen nadat hij eerder al individueel de 10 kilometer had gewonnen. Voor Van Rouwendaal was het zelfs al de derde gouden medaille na winst op de 5 en de 10 kilometer. Vermeulen had al brons van de 10 kilometer.

Zes tienden van een seconde

Het verschil met de Duitsers, die er in tegenstelling tot de andere teams ook voor hadden gekozen hun mannen als laatste te laten starten, was miniem. Weertman leek het zelfs af te moeten leggen tegen Florian Wellbrock, maar tikte toch zes tienden van een seconde eerder aan. Voor zondag staat in Glasgow nog de 25 kilometer voor mannen en vrouwen op het programma.

ANP