Politiek

Nederlands bedrijf naar ondergelopen grot Thailand mét oplossing

Ondanks dat duikers al zijn begonnen om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer uit een ondergelopen grot te halen, stuurt het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck zondag twee medewerkers en materieel naar Thailand.

UPDATE: ‘Eerste twee van de Thaise voetballertjes uit de grot bevrijd’

Mochten de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden, zegt een woordvoerder. Een zaterdag uitgevoerde test bleek succesvol.

Lees ook: LIVESTREAM: Reddingsoperatie Thaise voetballertjes in volle gang

Directeur van het bedrijf Jeroen van Heck zit al in Thailand. “Vanuit de contacten die wij hebben is gevraagd: ga door en zorg dat de spullen hier komen”, zegt de woordvoerder. Volgens hem wordt er nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het materieel samen met de twee medewerkers aan het eind van de middag op Schiphol op een lijnvlucht kan worden gezet.

Lees ook: Nederlands pompbedrijf aangekomen in Thailand

De oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd, is een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

“Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’’ De test zaterdag was een succes, zegt hij. “Maar we kunnen de situatie natuurlijk niet exact nabootsen’’, waarschuwt de woordvoerder.

Zo snel mogelijk aan de slag

Wanneer ze de oplossing kunnen inzetten, is nog even de vraag. “Ze zullen morgen rond 12.00 uur Nederlandse tijd bij de grot zijn. We hopen dat we daar zo snel mogelijk aan de slag kunnen, maar dat is ook afhankelijk van de reddingsoperatie van de duikers. Als die daar nog binnen zijn, kunnen wij niet beginnen.’’

Lees ook: Thaise voetballertjes krijgen stoomcursus duiken en zwemmen
Lees ook: Beelden vrijgegeven van benarde positie Thaise voetballertjes in grot

Of het bedrijf voor zijn inzet betaald krijgt, weet de woordvoerder niet. “Ik ben de financiële man van het bedrijf, maar ik heb daar eigenlijk geen idee van. Maar daar gaan we ongetwijfeld uit komen.’’

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland