Nederland staat twee minuten stil bij Nationale Dodenherdenking

Nederland staat vrijdag stil bij de burgers en militairen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en bij de militairen die sneuvelden tijdens oorlogssituaties en vredesmissies in latere jaren. Om 20.00 uur ligt het openbare leven twee minuten stil.

De rechter verbood donderdag een aangekondigd lawaaiprotest bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Voor de organisator ervan is een gebiedsverbod ingesteld. Ondanks dat verbod gaat Rogier Meijerink toch proberen om vrijdagavond naar de Dam te komen en daar met ‘enkele sympathisanten’ te gaan demonstreren.

Lees ook: Rechter verbiedt lawaaidemonstratie tijdens Dodenherdenking

Schrijver Daan Heerma van Voss spreekt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de 4 mei-voordracht uit. Daarbij zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig, die daarna een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam. Daar worden ook twee minuten stilte in acht genomen.

Gytha te Nijenhuis

De zeventienjarige Gytha te Nijenhuis uit Friesland leest op de Dam het gedicht voor waarmee zij de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei won. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), houdt kort daarna een speech.

Lees ook: Gytha (17) leest eerste paar zinnen voor van Dodenherdenkingsgedicht

De plechtigheden worden afgesloten met een defilé. Niet alleen op de Dam in Amsterdam, maar op honderden andere plaatsen in het land worden vrijdagavond de doden herdacht. Zo zijn er plechtigheden in Kamp Amersfoort, Westerbork, de Waalsdorpervlakte, Kamp Vught en Madurodam in Den Haag waar de Nationale Kinderherdenking plaats heeft.

ANP/Redactie