112

Natuurbranden teisteren Nederland door aanhoudende droogte

Door de aanhoudende droogte in ons land en harde wind is de kans op natuurbranden groot. Vooral in Brabant en Limburg was de brandweer zondag druk met de bestrijding van natuur- en bosbranden.

Onder meer in Budel (Noord-Brabant) woedde in de middag een grote natuurbrand. Er was brandweer vanuit de gehele regio aanwezig om het vuur te bestrijden. Het gebied nabij de Fabrieksstraat werd afgezet. Een droneteam was ingezet om een compleet beeld van het brandende gebied te krijgen. Aan het begin van de avond was de brand onder controle. Er is zo’n 10 hectare van het gebied verloren gegaan.

Lees ook: Veel brandweerkorpsen ingezet bij grote natuurbrand in Budel

In Casteren (Brabant) brak zondag tot twee keer een bosbrand uit. De branden waren snel onder controle, maar het nablussen ging nog door.

Alphen

In het eveneens Brabantse Alphen was een flinke bosbrand. Bij de bestrijding zette de brandweer onder meer een drone in. Er was sprake van veel rookontwikkeling, maar in de loop van de middag had de brandweer het vuur onder controle.

Aan de Gors in het Brabantse Hoeven ontstond een forse bermbrand. De brandweer kon voorkomen dat deze uitbreidde naar woningen in de buurt.

Heidebrand

Een grote heidebrand brak zondagavond uit aan de Blommers in Tilburg. De Blommers ligt aan de rand van Tilburg. De brand veroorzaakte een flinke rookontwikkeling, maar was door een snelle inzet van de brandweer gauw onder controle.

Ook in het Limburgse Weert was een bermbrand ontstaan. Het vuur woedde in de Boshoverheide langs de Trancheeweg. Het treinverkeer tussen Roermond en Weert raakte verstoord door de brand.

‘Extra alert’

Een woordvoerder van de brandweer legt uit hoe de collega’s te werk gaan bij zulke grote natuurbranden. Ook vragen ze mensen die in het bos lopen extra alert te zijn op dingen die kunnen wijzen op brand.