Gezondheid

Morgen buiten zwemmen? Dat kan alleen in Hasselt

Wie morgen met het mooie weer graag een buitenzwembad bezoekt, komt in veel gevallen voor een gesloten deur te staan. Het zwembadseizoen begint bij veel baden officieel pas op 28 april. Maar niet in Hasselt bij Zwolle.

Daar hebben ze de weersverwachtingen goed in de gaten gehouden. Het buitenzwembad gaat woensdag al open, dinsdag waren ze druk bezig met de laatste voorbereidingen.

Voor mensen die denken dat zwemmen in plassen en/of andere wateren een goed idee is, komt van een koude kermis thuis. De Reddingsbrigade waarschuwt dinsdag voor de lage temperatuur van het water op veel plekken in het land.

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomende dagen aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. De Reddingsbrigade attendeert mensen nog wel op de lage temperatuur van het water, het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Geniet van het water naar doe het veilig

De Reddingsbrigade is blij met het mooie weer, en men moet daar ook vooral van genieten. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade echter nog vaak in actie komen om mensen met kramp en onderkoeling te helpen.

Geadviseerd wordt om het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Op sommige  plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief, maar nog niet overal. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.

Met onderstaande tips hoopt de Reddingsbrigade ongelukken te voorkomen en mensen veilig van het water te laten genieten.

Zeven handige tips

  • Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt
  • Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten
  • Draag een wetsuit tijdens het watersporten
  • Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters
  • Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen
  • Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe
  • Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte