Politiek

'Ministers, teken afspraak duurzaamheid niet'

Oxfam Novib roept de ministers Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) en Carola Schouten (Voedselkwaliteit) op om geen handtekening te zetten onder een samenwerkingsovereenkomst voor duurzaam ondernemen.

Het gaat om het zogenoemde voedingsmiddelenconvenant, dat ervoor moet zorgen dat supermarkten en levensmiddelenproducenten meer rekening houden met mensenrechten en het milieu.

Lees ook: ‘Nederlandse supermarkten houden uitbuiting in stand’

Een woordvoerder van Oxfam Novib bevestigt berichtgeving hierover in Trouw. De zegsman noemt het convenant “ondermaats”, omdat supermarkten geen handtekening hebben gezet onder de samenwerking. Dat de brancheorganisatie CBL zegt namens de supermarkten te tekenen, is niet genoeg voor Oxfam Novib. “Zij moeten hier persoonlijk op kunnen worden aangesproken.”

Eerlijke keten

Minister Schouten vindt het van “groot belang” dat het convenant toch wordt getekend. “Het is echt een stap op weg om te zorgen dat we ook een eerlijke keten hebben ten aanzien van voeding. Een convenant helpt daarbij.”

Het convenant voor een “internationaal verantwoorde productieketen” wordt vrijdag om 17.00 uur ondertekend door een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden en ministeries.

ANP