Politiek

Minister Grapperhaus over ophef rondom gevluchte Amerikaanse pedofiel

Minister Ferd Grapperhaus zegt dat de lokale politie en burgemeester moeten worden ingeschakeld om te kijken hoe het zit met de in Amerika veroordeelde pedofiel die in Nederland woont. Mocht er een uitleveringsverzoek komen, dan werkt de minister daar wel aan mee. Kent Douglas E. pleegde in 1985 in Californië meerdere zedendelicten met minderjarige jongens en woont al dertig jaar in Nederland.

“Als iemand strafbare feiten heeft begaan en daar nog voor berecht moet worden, ga ik zeker kijken of we aan uitlevering kunnen meewerken”, aldus Grapperhaus. “Het is nu echter niet aan mij, maar aan de lokale driehoek. Ik ga niet in op concrete gevallen, dat moet de rechter doen.”

Gevlucht

E. wordt verdacht van onzedelijk gedrag met een kind, oraal seksueel verkeer met een kind, het fotograferen van een minderjarige tijdens seksueel verkeer en het overhalen van een minderjarige om model te staan voor seksueel expliciete foto’s. Na zijn aanhouding bekende E. schuld. In 1987 werd hij voorgeleid, maar toen hij in afwachting van zijn proces op borgtocht vrijkwam nam hij de benen. Sindsdien staat hij op een lijst van de FBI met de meest gezochte pedofielen van Amerika.

Lees hier het hele verhaal over pedofiel E., die woont en werkt in Flevoland. Hij geeft kinderen muziekles aan huis en werd door journaliste Hettie Vos geconfronteerd met de zaken die tegen hem lopen.

‘Angstaanjagend’

Ook CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg reageerde donderdag op het verhaal. “Het is angstaanjagend dat iemand die verdacht wordt van zulke ernstige misdrijven, vrij rond kan lopen in Nederland en dat niemand weet wat erachter zit.” Ook vindt ze het bizar dat hij met kinderen werkt. “Het is zorgelijk dat iemand die van zulke zedendelicten verdacht wordt, een verklaring omtrent gedrag krijgt.”