112

Middelburg bekijkt verbod Satudarah bij motorrit

De burgemeester van Middelburg moet deze week beslissen of leden van motorclub Satudarah in hun clubjacks aanwezig mogen zijn bij de Motorrit voor de Molukken, die zaterdag in de Zeeuwse hoofdstad wordt gehouden.

Burgemeester Harald Bergmann overlegt volgens de PZC met zijn staf of het verbod van de motorclub door de Haagse rechtbank gevolgen heeft voor die motorrit. Satudarah is maandag door de rechter met onmiddellijke ingang verboden en ontbonden.

Normoverschrijdend en crimineel gedrag

Leden van Satudarah zijn altijd duidelijk aanwezig geweest tijdens de motorrit. De burgemeester besloot vijf jaar geleden dat de rit niet meer vanaf de Markt in Middelburg mocht beginnen, omdat hij van mening is dat de motorclub zich bezighoudt met normoverschrijdend en crimineel gedrag.

Lees ook: Rechter verbiedt motorclub Satudarah

Organistor Wilfred Vreeke wil Satudarah niet weren. “Wij zamelen geld in voor kinderen op de Molukken. Wij houden ons niet bezig met andere zaken. Wij gaan niemand verbieden om mee te doen met ons.”

Advocaat Erik Thomas van Satudarah noemt de rit rond de Zeeuwse hoofdstad “een mooie testcase”. “Het is nu aan burgemeesters om te bepalen of ze, bijvoorbeeld op basis van een algemene plaatselijke verordening (APV), dingen aanpassen of maatregelen nemen.”

ANP