Politiek

Meerderheid Tweede Kamer wil helmplicht voor snorfietsers

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. 130 artsen boden dinsdag een brandbrief aan de Kamerleden aan waarin wordt gepleit voor de helmplicht.

Ze krijgen steun van drie van de vier coalitiepartijen. Rutger Schonis (D66) wijst daarbij op het stijgend aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD’er Remco Dijkstra is tegen. “Wat is de volgende stap; een verplichte fietshelm?”

Lees ook: Artsen willen helm verplichten voor mensen op een snorfiets

Van de oppositiepartijen zijn onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP het eens met de wens van de artsen. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een helmplicht belangrijk, aldus Cem Laçin (SP). Roy van Aalst van de PVV is tegen. “Mensen kunnen dit prima zelf beslissen.”

Meer onderzoek naar effect

Donderdag debatteert de Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur over verkeersveiligheid. Ze laat weten “open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht”.

Doden en veel (hersen)letsel

Snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur. De snorfiets zorgt volgens de artsen jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)letsel.

ANP
Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland