Politiek

Meer dan de helft van de mannen werkt liever voor een man

UPDATE: de eerste versie van dit bericht klopte niet, waarvoor excuus. Hier kun je meer lezen.

Meer dan de helft van de mannen werkt liever voor een man. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend werkende Nederlanders.

HR-dienstverlener Pay for People gaf opdracht tot het onderzoek en is verrast door het resultaat. “Zeker met alle ontwikkelingen naar bewustzijn over het genderthema en meer flexibiliteit in het werken,’’ vertelt Algemeen directeur Dennis Luyten bij AD.

Onderbuikgevoelens

Luyten ziet een grote taak voor het bedrijfsleven. “Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat er geen ruimte is voor onderbuikgevoelens of ongefundeerde oordelen. Het is de taak van de directie om haar te steunen en binnen de organisatie kenbaar te maken dat ze er vertrouwen in hebben.’’

Volgens hoogleraar Janka Stoker zijn stereotype aannames over leiderschap hardnekkig.

Veel te dominant

“Kijk maar naar de kwestie rond president-commissaris bij ABN Amro Olga Zoutendijk. Die kreeg allerlei verwijten: ze was een manwijf en veel te dominant. Maar stelt een vrouw zich meer vrouwelijk op, dan is ze geen goede leider,” vertelt Stoker. “Dus kiezen vrouwen er vaak voor om dan maar een goede leider te zijn en nemen ze voor lief dat ze een dominant type gevonden worden. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, is er vooral behoefte aan types mensen die elkaar aanvullen. “Soms heb je een empatisch iemand nodig, en soms juist iemand die met de vuist op tafel slaat, of het nou een man of een vrouw is.”