Opmerkelijk

Medegevangene filmt spectaculaire ontsnapping notoire crimineel Faïd

De Franse crimineel Rédoine Faïd (46) werd in 2010 tot 25 jaar cel veroordeeld voor de moord op politievrouw Aurelie Fouquet (26), maar is dus niet van plan zo lang te brommen, bleek zondagnacht…

Terwijl de gangster in de bezoekersruimte van Reau Prison aan het praten was met zijn broer, kwamen twee gewapende handlangers van Faïd binnenstormen. Zij loodsten hem vervolgens naar de luchtplaats, waar een gekaapte helikopter inclusief piloot al klaarstond, en zo vloog de crimineel zijn vrijheid tegemoet. Hoe Faïd dit allemaal voor elkaar heeft gebokst is nog een raadsel, net als zijn huidige verblijfplaats.

De ontsnapping is gefilmd door een medegevangene. Hoe het überhaupt mogelijk is dat een gevangene beschikt over een telefoon, is voor de directeur van de gevangenis het tweede raadsel.

Explosieven in cel

Als klap op de vuurpijl is dit ook nog eens niet de eerste keer dat Faïd de benen neemt: in 2013 ontsnapte hij ook al uit een gevangenis. Hij wist explosieven, die hij had verstopt in tissuepakjes, zijn cel binnen te smokkelen en blies daarmee een weg door maar liefst vijf gevangenisdeuren. Tijdens zijn tocht naar buiten gijzelde hij meerdere gevangenisbewaarders en uiteindelijk vluchtte hij in een al paraat staande auto. Zes weken later werd hij aangehouden in een hotel.

Faïd begon zijn ‘carrière’ als beroepscrimineel in 1990 als leider van een criminele bende die zich bezighield met gewapende overvallen op banken en geldtransportwagens. Hij was lange tijd spoorloos voor de autoriteiten, maar in 1998 werd hij aangehouden en werd hij veroordeeld tot dertig jaar cel.

Biografie

Hij kwam in 2009 vrij nadat hij slechts tien jaar had gezeten en zwoer dat hij zijn leven ging beteren. Hij probeerde het vervolgens als schrijver en bracht een boek uit over zijn turbulente bestaan, maar hield zijn nieuwe leven als brave burger uiteindelijk maar bar kort vol… In 2010 was hij het brein achter een gewapende overval, waarbij politieagente Fouguet stierf toen ze in de daaropvolgende kogelregen terechtkwam.