Medailles voor hulpverleners na orkaanramp

Vijftienhonderd militaire en civiele hulpverleners ontvangen donderdag een medaille voor de hulp die zij hebben verleend na de passage van orkanen Irma en Maria over de Bovenwindse Eilanden. Ze krijgen de medaille uit handen van Minister van Defensie Ank Bijleveld en de gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday.

Lucienne Koch, Officier Logistiek aan boord van Zr.Ms. Zeeland van de Nederlandse Marine, is een van de gelukkigen. Het schip waarop Lucienne werkte voer al in de buurt van Sint Maarten toen duidelijk werd dat het eiland getroffen zou worden door een orkaan. Ze kregen direct opdracht het schip te bevoorraden op Aruba en daarna te koersen naar Sint Maarten.

Veerkracht en dankbaarheid

Op het eiland is het een ravage, maar wat Lucienne vooral treft is de veerkracht en dankbaarheid van de bewoners. “De mensen hebben niks meer maar zijn zo blij dat hun familie er ongeschonden uit is gekomen. Het feit dat hun dak er af lag of hun huis verwoest was door modderstromen was minder belangrijk. Het is heel dankbaar werk en het relativeert.”