Politiek

Lilianne Ploumen zegt sorry na WhatsApp-blunder

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen biedt haar excuses aan voor het Whatsappje dat ze per ongeluk openbaar maakte. Hierin stond dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer de handen aftrekt van partijlid André Postema, die hoofdverantwoordelijk is voor het debacle met examens bij het VMBO in Maastricht.

Ploumen had partijleider Lodewijk Asscher telefonisch gemeld dat het beter zou zijn hem te laten vallen: “We kunnen Postema niet overeind houden. Hij moet de eer aan zichzelf houden.”

Dat berichtje in WhatsApp kwam door een fout van Ploumen per ongeluk naar buiten. In plaats van de boodschap in een persoonlijke chat naar Asscher te sturen, plaatste ze het in haar statusupdate. Daardoor kon iedereen die Ploumen in zijn of haar contactenlijst heeft staan, het bericht zien. Ploumen zegt geen idee te hebben hoe dat heeft kunnen gebeuren, maar ze noemt het “ontzettend vervelend dat het zo naar buiten is gekomen. Dat had nooit zo mogen gebeuren.”

Niet opstappen

Postema is ook fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Of de Tweede Kamer-fractie hem ook hier liever ziet vertrekken, liet Ploumen in het midden. Postema liet na het uitlekken van het bericht overigens weten niet te denken aan opstappen.

Lees ook: PvdA-fractie wil via Whatsapp af van bestuurder VMBO-debacle

Ploumen heeft Postema inmiddels gebeld en gezegd dat ze het vervelend vindt dat het op deze manier naar buiten is gekomen. ,,Het is aan hem wat hij nu verder doet. Dat kan ik niet voor hem beantwoorden”, aldus de vicefractievoorzitter. Hoe Postema aan de telefoon reageerde, wilde Ploumen niet zeggen.

Lees hier alles over het VMBO Maastricht

ANP