Politiek

Leerlingen VMBO Maastricht krijgen tot 1 januari 2019 op diploma te halen

Van minister Arie Slob krijgen de leerlingen van VMBO Maastricht tot 1 januari 2019 de tijd om hun diploma te halen. Dat houdt in dat sommigen deze zomer alsnog kunnen afstuderen.

Lees ook: Ruim 350 eindexamens moeten waarschijnlijk over na fouten school

Voor leerlingen die na de zomer al aan een vervolgopleiding willen beginnen, gaat Slob zich extra inzetten. Volgens hem moeten de scholieren zo min mogelijk de dupe worden van wanbestuur op de school.

Geen garantie voor succes

“De gemiste schoolexamens moeten nog wel worden gemaakt, voordat leerlingen een diploma kunnen krijgen”, meldt het Ministerie van Onderwijs. “Dat is geen garantie op succes, maar biedt leerlingen in elk geval de kans om hun diploma alsnog te kunnen halen.”

Bericht gaat verder onder de video:


Lees ook: Ouders stellen koepel VMBO aansprakelijk voor ongeldige examens

Op de Limburgse school werden meer dan 350 eindexamens ongeldig verklaard. Slob liet weten dat er duizenden dingen waren fout gegaan op de onderwijsinstelling.

Lees ook: Arie Slob: ‘Oplossing VMBO Maastricht moet leerling voor leerling’

De gemeente Maastricht reageert woensdagmiddag verheugd op het besluit van Slob. “Hiermee doet de minister recht aan de gedupeerde leerlingen van het VMBO. Zij zijn immers de dupe van een falend systeem”, reageerde wethouder Bert Jongen. “Ik ben erg blij dat het leed van de VMBO-leerlingen op deze manier ietwat verzacht wordt. Nu is het vervolgens belangrijk dat de leerlingen snel duidelijkheid krijgen over welke schoolexamens nog gemaakt moeten worden, zodat zij hun toekomstplannen en vervolgopleidingen kunnen oppakken.”

Redactie/ANP